webpage counter
Daisypath Friendship tickers
"jangan bersedih.jadilah wanita yang paling bahagia"
"bila datang kepadamu berita tentang kekuranganku.itu adalah bukti sesungguhnya diriku sempurna"

ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN

Rabu, 1 Februari 2017

Rheumatoid Arthritis

aku menyepi dan aku kembali dengan post berkaitan penyakit.
wat the..

aku scroll2 fb dan nampak yang pasai rheumatoid arthritis atau aku singkatkan RA punya awareness day bersamaan 2/2.sama dengan esok la kan.
jadi aku pon membukak belog yang usah dikatakan berdebu barangkali sudah berhantu semata2 nak post pasai nie.
tolong cakap tahniah dan tolong tengok last post aku.

memang wajar aku dapat ucapan tahniah bukan?HAHAHAHAHAH

hai kawan2.
saya amanina dan alhamdulillah masih bernapas dia usia menjengah 27.

RA nie adalah seketol penyakit berkaitan sendi.
atau bahasa kasar atau kampung, radang sendi.
nampak macam layaknya dihinggapi oleh golongan veteran kan?
jangan begitu sebab aku dah dihinggapi seawal usia 7tahun.
tolong senyum tanda sokongan mental.

dan satu benda yang orang kena taw.
penyakit nie kalau xdirawat dengan betol.
boleh menimbulkan kecacatan kekal.
dan aku pon tercacat sekali.
bukan sebab aku tak dapat rawatan awal.
tapi mungkin Allah takmau bagi aku lupa diri,makanya Dia tinggalkan aku dengan kecacatan kekal.
tapi aku tasakit taw apa yg jadi yang ditinggal nie..xda rasa pon..cuma tulang lembik sikit.HAHAHAHAHAHAHA!

(taknampak sangat pon,cuma dalam keadaan2 tertentu akan nampak,kawan2 yang rapat dengan aku memang perasan benda nie)

aku setat sakit nie masa umur 7tahun.
bermula dengan satu rasa yang seakan2 batu kecik2 masok dalam kasot sekolah dan aku pijak batu tu.
ya,itu ja kurang lebih rasanya.
tapi makin melarat,dia dah mula tangkap bahagian betis,jadi macam krem (orang kedah cakap cekang), aku tataw nak bagi bahasa kolumpo.
bila betis dah cekang,aku punya tapak kaki dah xboleh nak pijak tanah.
dah serupa kena karen pon ada.tragis hidop masa tu.

aku malas nak cerita panjang.
cuma nak berpesan.
andaikata dah ada anak nanti.
kalau anak tu cakap sakit,tolong lah percaya walopon kita nak percaya takpercaya.
sebab mungkin dia betoi2 sakit.
takot dia xdapat rawatan awal.
silap haribulan bukan cacat.
tapi lumpuh.

aku ni dulu sampai tak berjalan sebulan.
sampaikan kena buat fisioterapi belajar jalan balek
belajar jalan ya kawan2
belajar jalan di usia 7tahun.
berapa banyak aku ponteng zaman sekolah rendah ntah
dah berapa kali aku malu nak p sekolah, sebab muka aku gemok lepas keluar wad (kesan ubat)

dan betapa cemburunya aku dengan zaman kanak2 kawan2 aku yang lain.

tapi tu dulu la.
alhamdulillah aku dah berhenti ubat.
dan dah ditamatkan tempoh2 rawatan susulan di kelinik pakar
rasanya tahun 2015 kot aku stop,kalau xsalah la
aku ada ubat untuk makan bila aku sakit.
tapi aku dah lama xmakan. (ubat tu expired dah kot)
dan aku harap aku bejaya la tahun nie xambik langsong ubat tu.
badan aku dah penoh dengan dadah kawan2.
ini kalau test air kencing,sesilap masok lokap.
HAAHHAHHAHA..memaen jela.

tapi aku pecaya la dalam darah aku nie memang banyak bahan kimia pon.
tengok la tempoh masa aku sakit.
20 tahun nak masok tahun nie.
penyakit nie tak hilang.dan xsembuh sepenuhnya.
dia akan berulang,
cuma dalam keadaan kita mampu kawal ataupon dak

kadang2 masih rasa,tapi aku dah besar..aku pandai nak kontrol diri sendiri.

ni bukan penyakit keturunan.
jangan salahkan keturunan atas penyakit2 nie.
senget..takdanya salah tok wan moyang.
xdak2.
ni penyakit berkaitan darah.
terlebih asid mungkin.
sebab tu pengidap2 RA kena pantang seafood dan benda2 masam.
tapi aku bedal jugak
(mengikot kawalan aku la,kalau rasa over tu,,aku slow sikit)

apa2 pon.
doa2kan lah kami2 yang tak berapa nak sihat
atau boleh dikategorikan sihat dalam sakit nie
kembali pulih dan dapat jalani hidup seharian macam orang2 normal.

aku besyukur dengan apa adanya aku
takda apa yang aku nak meratap.

^_^





Isnin, 11 April 2016

hasil status kemarin.

dan seterusnya terasa nak menaip
tak sesia apdet status kemarin.
takda kena mengena sebenarnya.
sebenarnya aku punya kepala ada soalan.
kalau kita sayang kat orang
sepanjang masa kita kena tunjuk eh?
dengaq cakap dia
ini bukan mak ayah ya anak2
orang luar yang disayangi
wahhhh.
phuii.

aku selalu tengok orang
dan banding dengan diri aku
sampai terpikir eh aku tak macam tu pon
kenapa dia macam tu.
aku xnormal atau dia obesiti?
gila.
-_-

ada orang yang bila berkawan terlalu mintak perhatian.
selalunya perempuan
msg itu ini
call.
xangkat kol marah
msg lambat dibantainya merajok
dah merajok bilanya nak msg
dah kol pon tak angkat.
msg pon xreply.
itu perangai aku dulu
ampun la eh sapa yang berkawan ngan aku dulu
zaman pramatang

dari zaman pramatang tu yang banyak ajar kita bila bedepan orang baru.
aku kadang2 rasa macam tak berperasaan
tak ada rasa nak msg wish monin genait dah makan tgh watpa.
krik3.
kol tu lagi la.
sebab aku xsuka cakap tipon
susah suara dah matang nie
ramai sgt memuji.
whahaahahaha.tetiba.
takda la.memaen.memang tak berapa suka.

tapi dengan cara aku
ada yang boleh terima
jadi kami xda la bergadoh bab msg kol apatah lagi dating.
seeeeeeeeeeee

kita ada komitmen masing2.
bagi aku yang menjengah usia yang kekunon matang kadang2.
usia yang kawan aku anak dua tiga dah woi
benda tu bukan benda kemestian pon.
bagi ada rasa pecaya ja.
dan tolonglah pecaya aku tak halang dia msg memana pompuan.
selagi dia taw batas msg dan batas berkawan.
sebab bagi aku.
ini pendapat individu.
satu benda yang aku pegang.

sebelom kawen ang buat la nak buat apa.
bebas berkawan.sebab tu hak masing2.
aku takmau bila kononnya dah kapel
aku halang teros dia dengan kawan2 dia yang laen
wat the hell is going on..ayat deel hasyim.haha
aku bukan sapa2.
bini pon bukan
tunang pon bukan
kita cuma kawan sampai kawin
kalau umo panjang
kalau jodoh ada.

berkawan tak semestinya tengah curang.
itu orang selalu salah paham.
ini baru keluaq nama pompuan
pergh tsunami melanda..

tapi kita ada cara memasing.
nak berkawan boleh.
tapi jangan terlalu ober shadow.
takot tak kemana.
sekali sekala tu boleh la.
takot kalau terlampau diikot telunjuk.
banyak yang hilang.

atau

ada
permata yang hilang.
:)


Jumaat, 27 November 2015

Bandung

tak penah walau sekali aku ngepost tentang keberadaan aku di bumi Indonesia untuk beberapa saat.
ok tipu.
lebih kurang beberapa hari dalam jangka masa seminggu.
aku dari balek dari Bandung dulu nak nulih
tapi malas dia syaitonirojim
aku tulih dalam pikiran
aku semat pakai hati
aku recall guna memori.
giteww.

malam nie aku rindu Bandung.
rindu kenangan mungkin.
dalam beberapa detik kat Bandung
macam2 yang jadi.
aku tanak ingat yang busuk2.
kita ingat yang manis2
sebab semua keadaan tu alhamdulillah kembali pulih.

kenapa aku gila sangat dengan Indonesia
satu ja.
aku suka tengok movie seberang
movie taw
bukan sinetron 6787 episod silih beganti kejap maid mati
tetiba hero hidup
heroin kawen dengan anak tiri
lembu beranak dua
kembar siam
tertukar di sepital.
bukan bukan.
ini filemnya
jauh sekali cara pemikiran seberang dengan Malaysia.
dari segi pembuatan cerita.
tengok dan nilai
lainlah kalau hampa peminat suamiku encik perfect blablabla
mungkin xbersetuju dengan aku
semestinya.

ya
aku masih berhajat
masih menyimpan hajat
impian
cita2
dan apa ja untuk dicapai
untuk kembali ke tanah Indonesia
walau bukan di Bandung
tapi moga Allah wujudkan aku dimana2 bumi Indonesia untuk aku jamah buat sementara.

kalau aku xp sorang pon
aku paksa laki aku bawak aku
hahahahahahahahahah!!

ok.
bai,


Sabtu, 14 November 2015

tok


dulu masa lepas balek dari sepital..
tok slalue tanya aku "na..doktor ckp pa??"
tapi skunk.. tok da tak tanya..

dulu masa tok kena p spital untuk medical checkup mata
tok slalue ajak aku p teman dya..katanya wat kawan bersembang
tapi skunk..tok da tak berteman..da takda kawan bersembang..

dulu masa tok kena masuk sepital..
aku mati2 xmau tido ospital ngan tok..
tapi skunk..aku syukur sebab tuhan lembutkan ati aku untuk tido kat sepital ngan tok

dulu masa tok kat sepital..
aku tido kat lantai..
tapi aku taktaw tok pon tido xlena sebab pk aku kat bawah sejok,banyak nyamuk..

dulu masa balek hostel kat kulim..
aku slalue lepak ptg2 umah tok..
tapi skunk..aku lepak ptg2 tanpa tok..

dulu kalo mama abah beli pape suro aku anta benda too kat umah tok malam2..
bawu bukak pintu umah aku...aku da jerit nama tokk...
tapi skunk..aku da tak jerit cmtoo dah..

dulu aku p umah tok ptang2..
slalue nampak tok amik angin ptg kat kusyen depan umah too..
aku p sembang2 ngan dya..dya cite macam2..
tapi skunk..kalo aku p dok sitoo..da takda da cite macm too..

dulu tok slalue dok atas buai depan umah ngan wan
lepas wan takda..tok duduk ag sitoo..tempat peberet tok mungkin
tapi skunk..buai too begerak..tapi tanpa tok ag..

dulu masa tadika..balek skolah tok slalue bwat nasik ngan minyak lauk+ikan kembong kat aku..
tok cakap..macam bagi makan kat kucin..
tapi skunk..kezen aku..adik aku..xdapat pon ase cmtoo..aku sowg jee..

dulu seblom balek teknik kulim..aku salam ngan tok..tetiba aku cium pp tok..
aku tersentak..aku taw tok pon tekejot..sebab aku tak macm too seblom niee...
tapi..aku da balek ane2..aku da tak cium pp tua too ag..

dulu masa dapat tawaran masok limkokwing..
tok yang suro p sangat..dya ckp pree..p jelaa..
tapi skunk..aku memang kat sini..blaaja kt limkokwing sebab tok ngan wan peneroka..

dulu masa balek cuti dari limkokwing..
macam biasa..aku ske p sembang2 ngan tok..
tok ada cakap..tangan dya denyut2..
aku cakap..tertindih tangan kot masa tidoq..
tapi skunk..aku bawu taw..too kan tanda2 owg nak meninggal..

dulu masa aku da nak balek limkokwing..
aku salam ngan tok..
dapat laa duet sket tok bagii..
tapi aritue..tok tak bagi duet..
tok cakap..
"na..ang ngaji la elok2 kat sana..tooo ja tok boley tlong..."

dulu masa lepas asar...
aku bangun tydo..ada cal dari umah..eman yang cakap
"kakak..tok da takda.."
"bila??"
"bawu ja tadi"
aku terdiam..dan aku smbot ngan innalillah..
tapi aku tak balek kampong..
tgok tok..
sebab aku exam..
bodohnya aku...

dulu aku balek cuti..
aku mula tingatkan tok...
tapi skunk..aku sedar tok da takdaa...

dulu aku mula tringat..
makcik mai cari belacan kat umah sebab tok nak makan sambal belacan..
tapi kat umah belacan habes..aku pon tatw sampai ke tak hajat tok nak makan sambal belacan too..
kalo aku taw yg too mungkin yang terakhir..
aku sangop g bli belacan..

dulu masa tok cite yg tangan dia berdenyut2..
tetiba otak aku menerawang...aku berpk sambel aku tgok je tok..
"cane kalo satu ari tok da takda..cne ari2 aku.."
tapi skunk...aku da tawu..da ase..mcm nie laa ari2 aku tanpa tok...

dulu kalau aku taw..tok nak tinggalkan kami semua..
tiap2 ari aku nak amik gambaq ngan tok..
nak simpan..
tapi aku taktaw..

dulu aku doakan semoga tuhan cucuri rahmat keatas roh sedara mara ngan sahabat handai aku yang da takda..
tapi skunk tok pon tergolong sekali...

dulu aku selalu dengar owang cakap..setiap pertemuan ada perpisahan..
tapi skunk..aku akui..semua kebenaran too...

-al fatihah untuk semua umat islam yang telah kembali ke rahmatullah-
-semoga tuhan mencucuri rahmat ke atas rohnya..-
-amin-

p/s:aku lebey rapat dengan tok ngan wan belah abah..mungkin sebab sebelah umah..
dulu aku ada 2 tok..2 wan..
skunk..aku jeles bila owg masih ada tok ngan wan..

Selasa, 20 Oktober 2015

hilang.

ada yang tersimpan.
tapi takdapat dikenalpasti nak diluah ke mana
satgi ada yang cakap
ke tikar semayang
ha sudah
:)

amanina tengah memerhati
insan2 yang dahulunya duduk
dah makin berlari
yang dulunya rendah
dah menjadi tinggi

ada satu masa
ada edisi curahan hati
tapi amanina sendirik tak mampu lagi nak meluah
sebab tu jadi pemerhati
dan berakhir dengan senyum sendiri

sebelum habis upsi
amanina dedahkan apa yang terjadi
moga tebalkan telinga
tabahkan hati

ini soal
'diri'

:)

Rabu, 31 Disember 2014

2015 - 25

selepas beberapa bulan menghilang lalu mensepi malas nak mentulis di belog.
aku datang balek untuk tahun 2015
haha
selamat tahun baru untuk semua yang akan bukak post nie ( kalau tertekan ar )
moga panjang umur
murah rezeki
sihat sejahtera
iman bertambah
tutup yang terbuka ( :P )

2014 tahun yang agak
agak agak -_-
xda lah
aku rasa banyak jugak mata masok habuk di tahun 2014
masalah ka apa
aku pon tataw
tapi banyak nanges
gelak pon banyak
terasa hati pon banyak
bergaduh pon ya
eceeh
hahahha
bengong

2015 tahun genting jugak la
sebab tahun nie aku prektikal
dan tahun nie jugak final year di upsi
wuhuu nak habes
*lompat bintang
haha
setengah tahun aku akan habeskan masa di tempat prektikal bersamaan 6bulan
dan akan masok balek ke upsi dalam bulan 9
untuk final year merangkap semester 8

lepastu.
tunggu tahun 2016 kalau umur panjang
aku cerita apa menda akan aku buat untuk tahun tu

untuk 'bakal'
saya tengah cuba menjadi cermin nak pantulkan balek apa yg saya nak dari awak.
tapi kena la tilik lelama sikit.
kalau x awak xkan nampak pon.
mama cakap kalau nak orang tu berubah
kita kena berubah dulu
jadi.
selamat menjadi yang lebih baik.
moga Allah redha dengan apa yang awak dah buat
bukan untuk saya
tapi untuk diri awak
keluarga awak
dan orang disekeliling awak

kalau ada jodoh
kita bukak cerita baru nanti
haha!

selamat tahun baru semua
moga langkah kaki
hela nafas kalian
dalam redha Allah sentiasa


Ahad, 12 Oktober 2014

Protect Your Skin From HARMFUL UV Rays