webpage counter
Daisypath Friendship tickers
"jangan bersedih.jadilah wanita yang paling bahagia"
"bila datang kepadamu berita tentang kekuranganku.itu adalah bukti sesungguhnya diriku sempurna"

ASSALAMUALAIKUM KAWAN-KAWAN

Sabtu, 20 Julai 2013

puasa,solat,tudung

assalamualaikum?
ya iyalah
post pertama dibulan ramadhan
selamat berpuasa sekalian
semoga diampunkan dosa
semoga bertambah amalan
semoga diterima segalanya
oh yeah
selamat hari kelahiran untuk anak2 yang kecik mahupun besar yang tarikh lahir jatuh di bulan puasa.
*saya dah selalu sangat besday bulan puasa zaman muda2 dulu ;)

tiga topik utama yang kadang2 buat aku tegelak bila pk
puasa dulu lah
aku makhluk Allah yang diuji dengan penyakit.
dari umur 7 tahun
sampai lah sekarang
bulan 11 nie insyaAllah 23 tahun
masih lagi ke hospital untuk jumpak specialist.
ayook..haha
sakit zaman kanak2 buatkan aku banyak ponteng puasa
jujur cakap
aku xpenah puasa penuh
zaman kanak2 aku punya puasa lopong2 sebab sakit
zaman dah besar sikit
puasa lopong jugak
bukan sebab sakit
sebab perempuan
hahahaha
kadang2 sampai harap sangat tak bercuti time puasa
tapi lepas dengar ceramah sikiit
so mana yang ditentukan itu yang terbaik
:)

solat
ekekekeeke
aku jahil woo bab nie
aku setat solat secara penuh masa form 4 ke form 5 cmtu
sebenarnya life kt asrama mempengaruhi
so hantarlah anak2 ke asrama
hahahaahah!
aku boleh semayang penuh
tp aku tinggal zohor
sekolah teknik balek 2.30
balek too makan
naek ke dorm dalam jam 3
3.30 dah turun prep
ok letih
-_-
sebab too aku selalu tinggal zohor
tp aku penah tegur membe aku tentang solat
walaupun aku pon solat tak penuh
lepastu kan kan kan
aku tengok membe aku solat penuh
aku jadik malu sendirik
so aku pon solat penuh
hahahha!
petunjuk Allah too mcm2 bentuk sebenarnya
diajar cara yang berlainan

yeargh tudung
masa tadika aku alim weh
sampai dlm umah pon pakai tudung
over.
hengat lagi dok men game mario sambil pakai tudung
ikat kt blakang tuuh..cheeh..haha
aku makhluk paling lewat pakai tudung masa dlm kelas
darjah 3 aku try pakai
tp terasa rimas campor gatal
aku buang
so aku pakai darjah 4
too pon xpakai penuh
ke hulu ke hilir masih xpakai tudung
aku setat pakai sepenuhnya masa form 4 ke form 5
hahahha
sebab
sebab aku dok asrama
sekali lagi aku syorkan
suruh la anak2 dok asrama
insyaAllah ada perubahan
kalau dia nak berubah
kalau Allah izinkan
insyaAllah
abang aku penah cakap kt mama
'mak..tengok dik niena..da besaq pon xpakai tudung lagi'
mama jawab
'biaq la dia..lama2 nanty dia sedaq la'
erk
ahaaha
life kt asrama jadikan aku pakai tudung sebenarnya
ke hulu hilir bertudung
so dah jadik mcm kebiasaan
bila xpakai
jadik pelik
so bagi la masa
insyaAllah
dah too ja
bye
selamat makan!
:D

Sabtu, 6 Julai 2013

KANTUNG DIRI.

ya saat ketika ini.
kakniena tengah siapkan design baju korporat.
berselubung dalam selimut
dengar surah Ar-Rahman
menyaksikan wajah2 keletihan
diselubungi kesejukan
cerita omputeh apa ntah yang masih dimainkan di tv
ya.
kakniena di bilik mmk

sengaja bahasakan diri kakniena
cuma seorang dua ja yang panggel niena
kebanyakan panggel kakniena
umur kita tak jauh beza
tapi kakniena pun xpenah halang apa yang nak dipanggil
ikut keselasaan
terpulang
:)

dua tiga hari kebelakangan nie
sorang demi sorang balik kampung
mula dengan fatanah
lepastue ada la wajah2 yang ikut jejak langkah
hampir tiga minggu berkampung
masa kebanyakan penghuni kolej kembali di kampung halaman
kita pemegang2 amanah
masih menjadi penghuni
masih makan sendirik

bermula di janda baik
berakhir di kolej za'ba
tiga minggu yang banyak tinggalkan kesan
positif dan negatif
belajar mengenali insan di bawah satu organisasi
Majlis Mahasiswa Kolej Za'ba

kakniena dah baca kantung diri
tak menyabar nak membaca
sebelum sempat balek kampong
dah amik baca
bersubahat dengan nisa
ahaha!
yeargh..
surat zaff berjaya buat kakniena nanges
tima kaseh zaff
dia pencetus idea kantung nie
dya la penyebab.haha





banyak yang tanya mana surat kakniena
xda pon.
ada sayang..
ada dalam tuh
kakniena bagi dua lagi
tanpa nama
tanpa tulisan tangan
kakniena pemalas
nak menulis
dan kakniena selalu menilai tapi xluahkan
orang yang dekat ja kakniena akan cakap sebetul2nya
bukan maksud hampa tak dekat
kakniena takut hampa tak boleh menerima
kakniena kadang akan cakap benda yang hampa xsangka
sebab tuh tanak cakap
tunggu la.
sampai masa kakniena cakap

ada yang dapat apa yg sepatutnya dia dapat
sejujur boleh kakniena cakap
bukan niat menjatuhkan
cuma itu pandangan kakniena
sebagai sahabat
mungkin sebagai kakak

terima kasih untuk komen2 positif dalam surat2 hampa
haha.
kakniena tak marah walaupun ada yang cakap 
kakniena sombong
kerek bagai
o yeahh
sebetulnya part sombong too
zaman sekolah lagi orang dah nilai mcm tuh
bila sampai masok u pon orang cakap benda yang sama
selalunya kakniena gelak ja
sbb dah tawu
so tada bebekas di hati

untuk puji2an mata cantik
God Gives namanya
Alhamdulillah
aset mungkin..
hahaha!.
kakniena pon tatawu ikut baka sapa
papepon syukur lah.
hadiah terindah dari Allah
walaupun kakniena sakit yang boleh effect ke mata
tapi sampai saat nie
mata kakniena sehat lagi
doakan sehat sampai bebila
nanty dah pakai spec
mcm mana hampa nak usha mata kakniena lagi
ahahhaahah!

kakniena agak pendiam kadang2
dan sampai masa kakniena akan bising tanpa disangka
kakniena tak berapa cakap lepas
tapi bila dah ditahan
diulang tapi masih berulang
nasib la kalau kena.
nie bukan amaran
cuma belum kenal kot.
nanty tawu lah tuh

kalau nampak kakniena nanges
mohon jangan ditanya
mohon jangan dipujuk
kakniena bukan nanges untuk kena pujok
kakniena bukan nanges untuk mintak simpati
kakniena nanges untuk diri sendirik
kakniena 'sesuatu'
bak kata salah satu surat yang kakniena dapat

banyak kakniena nak cakap
terima kasih untuk pujian
terima kasih untuk kata2 semangat
terima kasih untuk teguran
kakniena tak ambik hati
laen kali kita buat lagi
nanty kakniena karang panjang2
describe sorang2.
ahaha!

untuk penerima teguran dari kakniena
positipkan diri
mungkin org laen tak perasan
tp kakniena perasan
untuk kebaikan 
kakniena tegur
sebab sayang
kakniena mintak maap untuk segalanya
mintak maaf untuk permulaan kita
halalkan la mana yang patot eh

untuk azmir 
awak nak ke korea dah lepas raya nie
kakniena doakan yang terbaik
jaga iman
jaga solat
tapi kakniena tawu awak leh jaga semua tuh
belajar rajin2
jangan separuh2
alang2 dah berjalan
berjalan sampai hujung
akak doakan awak2 baik2 ja kat sana
dipermudahkan urusan
akak sayang awk azmir.
:)

untuk seseorang yang rasanya selamanya bersama dah tawu pon
hahaha
apa yang hampa nampak antara kami
anggap la too jawapan
xpayah la tanya sejauh mana hubungan
doakan yang terbaik
berjodoh insyAllah
kalau tak
mungkin sekadar ujian untuk kedua kalinya
berisiko sebenarnya bila rapat dalam masa yang sama partner time kerja nie
sekali jadi bukan2 terok nak handle
doakan kami jadik profesional yg mungkin
hahaha!
insyAllah
doakan jela eh.
kakniena dah profesional sebaik mungkin dah nie
koot

yeargh
untuk yang balek awal xdatang2 too
sayang hampa
nanty bukak sem kita bekerjasama yoo
;)

selamat berpuasa
nanti mesty rindu hampa
:)





Khamis, 4 Julai 2013

result

kalau diikutkan result
aku biasa2 ja
3.5 pon tak lepas.
tapi mama cakap tahniah
fit cakap tahniah
kawan2 pon cakap tahniah

dan kebanyakan kawan2 kelas pon lepas 3.5
dan lebih banyak dari aku
tapi yang buat aku terasa sebak sikit
bila
ada yang cakap

'terima kasih niena sebab banyak tolong'

aku mintak maap dalam pertolongan aku ada kekurangan
insan yang ditolong lebih baik result dari aku
aku xjeles
aku hepi bagi pihak hampa
ampa layak dapat semua too

gudluck dan tahniah :)


Rabu, 3 Julai 2013

ramadhan yang ketiga

ramadhan
untuk yang ketiga kalinya
mengharapkan kewujudan seseorang
dalam khayalan
dalam ilusi
tiada bayangan
hanya impian
secebis kenangan